2015. szeptember 17., csütörtök

Prinsjesdag avagy fotoztam nektek egy uralkodot

Minden evben szeptember harmadik keddjen kerul sor az ugynevezett Prinsjesdagra avagy a Herceg napjara, a legfontosabb napra a holland alkotmanyos monarchia evi mukodeseben. A kisse giccses de megkapoan teatralis esemenyek szinhelye Haga, kozeppontjaban pedig Hollandia kiralya all.

Ezen a napon az uralkodo magahoz rendeli a Szenatus es a Alsohaz tagjait a Ridderzaal-ba, a Kiraly csarnokaba, abbol a celbol, hogy unnepelyes keretek kozott megnyissa az uj parlamenti szezont. Ofelsege a kiralyi csalad es a hivatali meltosagok jelenleteben a tronjan ulve megtartja a Troonrede elnevezesu beszedet, amiben o mint az allam (nevleges) vezetoje ismerteti a terveit a kovetkezo parlamenti ciklusra vonatkozoan. Ezek kozul kiemelendo a jovo evi allami koltsegvetes es budget memorandum summazata, amit aznap visz el hozza a penzugyminiszter kicsit borleszk-szeru modon, egy Szeptember harmadik keddje feliratu borondben, par nagydarab testorrel korulveve. Mivel a kiralynak valodi politikai hatalma nincs, a beszed tartalma igazabol a miniszterelnok es a kabinet szandekait fejezi ki. De ettol maga az esemeny cseppet sem lesz kevesbe tekintelyes. Reszletes (es merev) koreografiaja van az ulesrendnek, a ki-es bevonulasnak, az oltozkodesnek. Utobbinal mindig emlitesre kerul a politikusholgyek ez alkalommal viselt extravagans kalapja. A nyelvtanarunk is kiemelte a hetfoi oran, mikor a reszleteket tanultuk. Az beszed elhangzasa utan haromszoros Eljen sokaig a kiraly! felkialtast kovetoen a kiralyi csalad elhagyja az epuletet, megy egy kort egy Aranyhinton es vegezetul kiall a Noordeinde Palota erkelyere fotozkodni. Errol sajnos pont lemaradtunk, mert valahol egesz mashol a masirozo diszorseget fotozgattuk. De a youtube idejeben mar semmi sem lehetetlen, ime ofelsege Willem-Alexander es Maxima kiralyno iden:


Maxima ruhaja valami elkepeszto meseszep szerintem, csak mondom. Mindenesetre amig ez zajlott, mi ilyeneket lattunk:
Az egesz felvonulas iszonyuan biztositott, mert 2010-ben egy orult nekihajtott a kiralyi hintonak at a tomegen es megolt 8 embert. Itt meg pihennek a katonazenekar tagjai, az o felvonulasuk is a tradicio resze. A hadero mindenfele resze kepviseltette magat diszegyenruhaban, csak kisse nehez volt ertekelheto fenykepeket csinalni a nyakunkban a gyerekekkel.



A lovas felvonulok nyomaban azonnal elvonult nehany takaritojarmu, szoval nem maradt utanuk semmilyen khm...evidence. Es mellesleg ebben a tomegben sokkal kevesbe volt kinos alldigalni, mint pl marc. 15-en, mikor a gyerekek vegig azt uvoltoztek, hogy Anya, nezd, kakilt a lo!



Azt is lattuk, ahogy kigordult a kapun a hires Aranyhinto, ami szinten a ceremonia szerves resze, egyelore meg uresen. Ezt kovetve setaltunk a palota epuleteig. A fenykep rola olyan, amilyen, majd nem ezzel a telefonnal csapok fel utazo fotoriporternek.

Az erkelyjelenet ugyan kimaradt, de sikerult elkapni a pillanatot, mikor a kiralyi par a hinton elhajt. 


Ettol a par pillanattol en teljesen extazisba jottem. Megiscsak ket meterre volt tolem egy kiraly, akinek a felmenoi ketszaz eve folyamatosan uralkodnak! Es a vegtelenul bajos, eloben is gyonyoru Maxima, aki (mivel Hollandia reszet kepezik a karibi "kozsegek") egyuttal tobbek kozt Saba kiralynoje is. Hatott ram a royal majesty, na.

Aztan a bamulatbol vissza a foldre, muszaj volt keresnunk Buckanak egy wc-t es mire elokerultunk, azt vettuk eszre, hogy a tomeg teljesen eltunt. De igy total elneptelenedtek az utcak, amire nem lehetett magyarazat a csordogalo eso. Setalgattunk, lassan feltunt, hogy minden etterem a kornyeken zsufolasig tele van, mi meg gondoltuk, hat, istenem, biztos a program resze, hogy utana beulnek az emberek kajalni. Az ir kocsmanal esett le, hogy dehogyis, azert vagodott be mindenki a legkozelebbi vendeglatohelyre, mert most kozvetiti a teve a kiraly iment eloben elhangzott beszedet. Es konkretan kisgyerekes csaladoktol a szakadt munkasokig, ezerfele rendu es rangu emberek alltak a barpultok elott es meredt szemmel bamultak a kivetitore. Pont olyan volt, mint az amerikai katasztrofafilmekben, mikor az elnok bejelenti, hogy kozeleg egy nagy meteor a Fold fele. Csak talan kevesbe volt baljoslatu, legalabbis amit az en holland tudasommal ki tudtam mazsolazni, a mondandoja lenyege az volt, hogy az orszag allapota stabil.

Ezutan meg beultunk mi is valahova egy hagyomanyos sutire, ami voltakeppen egy kepviselofank vaniliakrem nelkul, jobban nez ki, mint amilyen finom... Nyilvan a kiralyi csalad szineit viseli. Meglepo amugy, milyen mas erzest valt ki itt belolem a narancssarga. 


Aztan a teljesen elfaradt gyerekekkel elindultunk haza. Es hazafele.... de ez mar egy masik tortenet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése